Al 10 jaar coffeeshop. En nu?

De coffeeshop in Enkhuizen bestaat nu 10 jaar. Er is destijds bij het instellen van een gedoogbeleid voor verkoop van hasj en wiet afgesproken dat de gedoogvergunning 10 jaar geldig zou zijn. Daarna dient zo’n vergunning opnieuw uitgegeven te worden.

Maar: een nieuwe vergunning kan alleen uitgegeven worden als er gegevens zijn over de resultaten van het gedoogbeleid zoals waar HEA naar gevraagd heeft én als er harde en duidelijke gegevens zijn over bijvoorbeeld zaken als overlast voor de buurt, zijdelingse ongewenste gebeurtenissen als doorverkoop van softdrugs door kopers aan minderjarigen op straat of aan buitenlandse toeristen.

In de vergunning voor de coffeeshop staat dat er niet verkocht mag worden aan buitenlanders, alleen aan Nederlanders. Dit hebben meer gemeentes die een gedoogbeleid hanteren zo bepaald. Dat is om een aanzuigende werking tegen te gaan.
Buurtbewoners zien dat er doorverkocht wordt aan bijvoorbeeld Duitse jeugd. Men kan ook van buurtbewoners horen over overlast van hard scheurende auto’s van klanten, fout geparkeerde auto’s van klanten, doorverkoop op straat aan jongeren van hasj en wiet door mensen die in de shop kopen etc, mensen die een joint rokend uit de shop komen en zo de auto instappen etc.

Dit zijn allemaal zaken die diepgaand onderzocht moeten worden. De shop zit nu tenslotte op een plek die grotendeels functioneert als woonwijk, op een plek waarvan het ook nog eens de bedoeling is dat de horeca er in de loop der jaren vandaan trekt richting de toeristische gebieden rondom de havens. Dat proces is al gaande, het uitgaansgebied van Enkhuizen verplaatst zich al op natuurlijke wijze naar elders.
Een coffeeshop hoort niet midden in een woonwijk waar kleine kinderen spelen etc!

Daarnaast moeten de resultaten onderzocht worden van waaruit het gedoogbeleid is ingesteld. Als die resultaten niet zijn of enorm afwijken van wat de bedoeling was, dan heeft het gedoogbeleid dus gefaald in het behalen van de doelen. Dat ligt aan de uitvoerders en handhavende instellers van het gedoogbeleid. Dus burgemeester en coffeeshophouders. Althans, zo zie ik dat. Het is nu eenmaal zo dat degenen die bevoegd zijn ook verantwoordelijk zijn, dat is een harde organisatiewet.

Het nogmaals 10 jaar verlengen van de gedoogvergunning op déze locatie is dan ook wat betreft HEA absolúút geen vanzelfsprekendheid! Eerder integendeel denk ik.

Hans Langbroek
Fractievoorzitter Het Enkhuizer Alternatief.

X