De raad van Enkhuizen, giften en integriteit.
 
Het is ongelooflijk hoe makkelijk de integriteitskwestie van Alexander Pechtold weggewoven wordt door politici, overheid en media. Dit verandert alles in dit land in relatie tot vertrouwen dat burgers en bedrijven zouden moeten kunnen hebben in de overheid en politiek!
 
Eerst kregen we twee weken terug al een uitgebreide docu te zien op tv hoe Neelie Smit-Kroes haar bedmaatje bevoordeelde met 22 miljoen waarmee hij grote delen van Nederland illegaal chemisch kon vervuilen, onder de alles bedekkende hand van een overheid die niets wil zien.
Nu krijgen we D66’er Alexander Pechtold die een appartement van 135.000 euro cadeau krijgt van een Canadese diplomaat, tijdens de CETA-onderhandelingen met Canada, en daarna voor die CETA stemt. De CETA die in het voordeel van het Canadese bedrijfsleven is…
Deze heer Pechtold hoeft vervolgens deze gift niet op te geven aan het giftenregister omdat het een privézaak is. Wel, élke gift is een privézaak toch? Ze belanden allemaal in privéhanden van de onzuivere en niet-integere politicus, bestuurder of ander overheidsdienaar. Oftewel: Pechtold is gewoonweg niet integer en dat wordt met de mantel der liefde bedekt.
 
In Enkhuizen kregen we pas terug te maken met Stella Quasten die niet mee mocht stemmen over een onderkomen tegen de regen voor schoolkinderen op de schooltuintjes. Dit omdat Stella één uurtje per week vrijwilligster is bij die schooltuintjes… Bizar! Dit zogenaamde “geval op de rand van integriteit” werd mierenneukend aan de orde gebracht door PvdA’ster Karin Kunst.
 
Onderstaande mail aan de griffier die ik heb verstuurd is dus nu terecht, alleen al om de discussie hierover te gaan voeren. Ik ben vóór integriteit en wil dat dit weer aan de orde komt in de raad van Enkhuizen.
 
From: Hans Langbroek
Sent: Tuesday, December 19, 2017 9:54 PM
To: griffie@gemeenteraad-enkhuizen.nl ; Erik Lankman
Subject: integriteit en giften
Geachte griffier,
Bij deze zou ik willen vragen om straks na de verkiezingen met de nieuwe raad het item “integriteit en giften’’ opnieuw te bezien en van andere waarden te voorzien. Dit in het kader van hoe de Tweede Kamer op dit moment omgaat met een gift ter waarde van 135.000 euro tijdens de CETA-onderhandelingen van een Canadees diplomaat aan de heer Pechtold, die uiteindelijk voor CETA gestemd heeft.
In de huidige verordening zou een gelijksoortig iets in de Enkhuizer verhoudingen zeer discutabel tot strikt ongewenst zijn. De voorbeeldfunctie van het landelijke parlement laat zien dat dit anders ligt dan dat Enkhuizen dit interpreteert.
Met vriendelijke groet,
Hans Langbroek, fractievoorzitter HEA
X